Ostravští zápasníci ovládli domácí Mistrovství ČR

Written by Roman Piskoř

Tomáš Sobecký při zápase na MČR.Ve dnech 29. a 30. 3. 2008 uspořádal oddíl zápasu TJ Sokol Vítkovice s podporou Moravskoslezského kraje v tělocvičně SPŠEI Ostrava Mistrovství České republiky v zápase volný styl v kategoriích kadetů a mužů. Mistrovství se zúčastnilo 110 zápasníků z 26 oddílů České republiky. Vítkovičtí volnostylaři jsou Mistry družstev z roku 2006 a 2007. Na domácích žíněnkách se představili v tom nejlepším světle, když dokázali zvítězit ve třech ze sedmi hmotnostních kategorií (55 kg Jan Stapaj, 66 kg Sergej Aksenov, 84 kg Vratislav Chotaš). K tomu ještě přidali dva tituly vítkovičtí kadeti ve váze do 50 kg Vojtěch Sywala a 54 kg Marek Barva. Dva tituly v seniorské kategorii vybojovali dva zápasníci z konkurenčního ostravského oddílu, a to 96 kg Daniel Havlík a 120 kg Petr Bystroň.

( Fotky z turnaje najdete na www.jemny.net , za které Honzovi děkuji. Tom )

Ve váze do 55 kg zápasil Jan Stapaj, který byl zároveň nejstarším účastníkem Mistrovství a ve svých 42 letech předváděl zápas plný technických chvatů a své soupeře porážel před časovým limitem.

Váhu do 60 kg vítkovičtí zápasníci neobsazovali.

Ve váze do 66 kg jsme měli dva zástupce: Petra Stibora, který je ještě junior a do závěrečných bojů nepostoupil. Dalším zápasníkem v této hmotnostní kategorii byl Sergej Aksenov. U Sergeje jsme s titulem trochu počítali. Jde u něj vidět ruská zápasnická škola a je radost se na jeho utkání dívat.

Ve váze do 74 kg zápasil Martin Hložanka, který aby se mohl prosadit potřebuje více trénovat. Velkou škodou je zranění, které nedovolilo startovat nadějnému vítkovickému zápasníku junioru Tomášovi Zezulákovi, který v loňském roce vítěze této hmotnostní kategorie, Pruknera, porážel a pravděpodobně by i v domácím prostředí dokázal zvítězit.

Váha do 84 kg byla nejkvalitněji obsazena a byly zde vidět nejkvalitnější boje. Tomáš Bauko do finálových bojů nepostoupil, prohrál s loňským Mistrem Križanem z Plzně. Druhým závodníkem byl Vraťa Chotaš, který tuto hmotnostní kategorii vyhrál, ale cestu za titulem neměl snadnou. Postupně těsně porazil Venzla z Hradce Králové, Križana z Plzně a ve finále si poradil s Irainem z Mladé Boleslavi. Na Vraťovi jde vidět velký pokrok a svým přístupem k zápasu a tréninku může dosáhnout větších úspěchů. Vraťa by měl být v letošním roce nominován na Mistrovství Evropy juniorů.

Ve váze do 96 kg zápasil Dušan Dobiáš, který do této hmotnostní kategorie shazoval a probojoval se až do finále, kde nestačil na Dana Havlíka. Druhým domácím závodníkem byl Petr Krejčí, který nakonec obsadil 4. příčku.

V nejtěžší hmotnostní kategorii do 120 kg zápasili tři naši borci: Dušan Pilch, Jirka Bystroň a Aleš Kolařík, kteří nakonec obsadili 3., 4. a 5. příčku, kdy tuto váhu vyhrál z konkurenčního oddílu Moravská Ostrava II. Petr Bystroň.

V kadetech vyhrál po dvou vyrovnaných soubojích svou hmotnostní kategorii do 50 kg Vojta Sywala a váhu do 54 kg další vítkovická naděje, účastník Mistrovství Evropy kadetů Marek Barva, který dokázal zvítězit již před měsícem v zápase řecko-římském. Ve váze do 58 kg skončil Michal Smieško pátý a Denis Vlček šestý.

26. 4. 2008 proběhne v Ostravě II. kolo nejvyšší soutěže v zápase a vítkovičtí zápasníci budou chtít navázat na vítězství z I. kola, které se uskutečnilo v Teplicích a na úspěšné Mistrovství ČR.

Vítězové

Kadeti

46 kg       Kolba        Klášterec nad Ohří
50 kg       Sywala       TJ Sokol Vítkovice
54 kg       Barva        TJ Sokol Vítkovice
58 kg       Martinec     Hodonín
63 kg       Hanzlíček    Brno
69 kg       Bílek        Havlíčkův Brod
76 kg       Lžičař       Čechovice
85 kg       Pašek        Brno
100 kg      Kieswetter   Teplice

Muži

55 kg       Stapaj       TJ Sokol Vítkovice
60 kg       Vejsada      Bohemians Praha
66 kg       Aksenov      TJ Sokol Vítkovice
74 kg       Prukner      Brno
84 kg       Chotaš       TJ Sokol Vítkovice
96 kg       Havlík       TJ Sokol Moravská Ostrava II.
120 kg      Bystroň Petr TJ Sokol Moravská Ostrava II.


Medailové umístění dalších ostravských zápasníků

Muži

96 kg      2. místo      Dobiáš    TJ Sokol Vítkovice
120 kg     3. místo      Pilch     TJ Sokol Vítkovice

Družstva

1.místo    TJ Sokol Vítkovice                 110 bodů
2.místo    TJ Sokol Moravská Ostrava II       72 bodů
3.místo    TJ Hellas Brno                     65 bodů