2010 a starší

Chotaš třetí ve francouzském Nice

 
V pátek 26.11.2010 a v sobotu 27.11.2010 se ve francouzském městě Nice konal zápasnický turnaj FILA, kterého se zúčastnili zápasníci ze 14 států Evropy, USA a Kanady. Do Francie odcestovali reprezentovat ČR s reprezentačním trenérem Milanem Hemzou i vítkovičtí volnostylaři Tomáš Zezulák a Vraťa Chotaš.
 
Tomáš Zezulák zápasil ve váze do 84 kg, když v kvalifikačních bojích prohrál se zápasníkem z Francie a do finálových bojů nenastoupil. Obsadil nakonec poslední 13. místo.
 
Tomášův oddílový kolega Vraťa Chotaš  obsadil ve váze do 96 kg 3. místo, když prohrál pouze se zápasníkem z Ruska, který tuto hmotnostní kategorii vyhrál. Tento ruský zápasník letos na Mistrovství Ruska obsadil ve váze do 96 kg 2. místo.
 
Tomáše a Vraťu již žádné závody do konce roku nečekají, avšak už 2. ledna 2011 odjíždějí na soustředění do Vysokých Tater, kde budou začínat s přípravou na březnové Mistrovství Evropy, které se koná v Německu.
 
   

Volnostylaři Vítkovic v lize druzí

V pátek 26.11.2010 odcestovali pod vedením trenéra a předsedy oddílu Milana Slončíka vítkovičtí zápasníci do Teplic, kde se v sobotu 27.11.2010 konalo poslední 5. kolo I. ligy v zápase ve volném stylu. Vítkovičtí volnostylaři odcestovali do Teplic s tím, že titul Mistra ČR družstev nemají už ani teoretickou šanci získat. Soustředili se pouze na to, aby uhájili 2. příčku. Před posledním kolem byli druzí s mírným náskokem před Prahou a Brnem. V konečném hodnocení mohli tedy skončit i čtvrtí. Předseda oddílu a trenér Milan Slončík zhodnotil 5. kolo a celou ligu: "I když jsme do Teplic odjížděli bez našich opor Tomáše Zezuláka a Vrati Chotaše, kteří reprezentovali ČR ve Francii, věřil jsem, že máme družstvo na to, abychom druhou pozici uhájili a obsadili tak v celkovém hodnocení druhé místo. V Teplicích jsme prohráli pouze s domácím mistrem z Teplic a porazili vysoko Hradec Králové, Brno i Prahu. V letošním roce bylo naše družstvo finančně podporováno statutárním městem Ostrava a trochu nás mrzí, že jsme Teplice více v boji o titul Mistra ČR nepotrápili. V příštím roce se budeme spoléhat na naše odchovance Jana Stapaje, Pavla Sztwiertniu, Tomáše Zezuláka, Vraťu Chotaše, Aleše Kolaříka, kteří tvořili i v letošním roce kostru týmu. Protože chceme získat v příštím roce titul Mistra ČR, pracujeme intenzivně na posílení družstva. Chtěli bychom družstvo posílit o dva až tři zápasníky ze Slovenska. Do každé váhy potřebujeme 2 - 3 zápasníky tak, aby když je některý z našich borců zraněný, nebo se ligy nemůže zúčastnit, bychom měli kvalitní náhradu. Už v letošním roce se nám družstvo podařilo posílit o Marka Bešťáka z Plzně, Pavola Cichovského ze Slovenska. Na letošním druhém místě našeho družstva se dále podíleli Anton Timofieiev, Aibat Rakhmet, Martin Gorgol, Pepa Počarovský, Jirka Kopecký, Marek Barva, Marek Janega, Jirka Irain, Martin Hložanka, Petr Krejčí, Jirka Bystroň, Dušan Dobiáš, Roman Piskoř.


Výsledky 5. kola

TJ Sokol Vítkovice : Teplice 10 : 27
body Vítkovic: Stapaj 5, Irain 3, Kopecký, Krejčí 1.

TJ Sokol Vítkovice : Hradec Králové 28 : 12
body Vítkovic: Timofieiev, Bešťák, Irain, Kolařík 5, Cichovský, Kopecký 3, Počarovský, Rakhmet 1.

TJ Sokol Vítkovice : Praha 28 : 12
body Vítkovic: Počarovský, Timofieiev, Kopecký, Irain, Sztwiertnia 5, Bešťák 3.

TJ Sokol Vítkovice : Brno 27 : 12
body Vítkovic: Stapaj, Rakhmet, Kopecký 5, Bešťák, Irain, Sztwiertnia, Cichovský 3.

Konečná tabulka
1. místo Teplice 40 bodů
2. místo TJ Sokol Vítkovice 24 bodů
3. místo Praha 16 bodů
4. místo Brno 13 bodů
5. místo Hradec Králové 7 bodů

 

Horní řada zleva: Aleš Kolařík, Petr Krejčí, Pavel Sztwiertnia, Jiří Irain, Jirka Kopecký, Pavol Cichovský.
Dolní řada zleva: Milan Slončík, Anton Timofieiev, Jan Stapaj, Pepa Počarovský, Aibat Rakhmet.

Kuanbaev a Segeč Mistry ČR


Dne 6. 11. 2010 proběhlo v Havlíčkově Brodě Mistrovství České republiky v zápase řecko-římském mladších žáků ročník narození 1998 - 1999. Z vítkovických zápasníků se mistrovství zúčastnilo 5 borců, z nichž 2 získali titul Mistra ČR. Ve váze do 35 kg Muhambetali Kuanbaev a ve váze do 40 kg Tomáš Segeč. Druhé místo obsadil ve váze do 56 kg Zharylgassyn Yeleugali, na 4. místě se ve váze do 60 kg umístil Ludvík Nález a v nejtěžší hmotnostní kategorii do 80 kg na 6. místě Denis Kaleta. Vzhledem k tomu, že se v oddíle věnujeme převážně volnému stylu, byli jsme s trenérem Dušanem Dobiášem s výsledky v Havlíčkově Brodě nadmíru spokojeni.
 
Výsledky
 35 kg
 1. místo Muhambetali Kuanbaev  2 zápasníci
 40 kg 1. místo Tomáš Segeč
 4 zápasníci
 56 kg
 2. místo Zharylgassyn Yeleugali 4 zápasníci
 60 kg 4. místo Ludvík Nález 5 zápasníků
 80 kg
 6. místo 
 Denis Kaleta 6 zápasníků
 
 
    
Na první fotografii v modrém dresu Muhambetali, v červeném dresu Tomáš.
Na druhé fotografii celý tým.

Zápasníci Vítkovic přivezli z Teplic 3 tituly Mistra ČR

V sobotu 20. 11. 2010 se v Teplicích konalo Mistrovství České republiky mladších žáků, ročník narození 1997, 1998 v zápase ve volném stylu. Mistrovství se zúčastnilo 75 zápasníků z 16 oddílů České republiky. Do Teplic odcestovala pod vedením trenéra Dušana Dobiáše pětičlenná vítkovická výprava. V Teplicích dokázali zvítězit a stát se Mistry ČR pro rok 2010 ve váze do 35 kg Muhambetali Kuanbaev, ve váze do 40 kg Tomáš Segeč a ve váze do 56 kg Zharylgassyn Yeleugali. Na čtvrtém místě se umístil ve váze do 60 kg Ludvík Nález a na 5. místě ve váze do 80 kg Denis Kaleta. Pro Muhambetaliho a Tomáše to je již druhý titul v letošním roce, když  před 14 dny v Havlíčkově Brodě dokázali zvítězit v zápase řecko-římském. Se třemi tituly jsme nadmíru spokojeni, pomalu se nám začíná zúročovat čtyřletá práce s dětmi narozenými v roce 1998, 1999 a 2000, 2001. V oddíle se nám vytvořila velmi silná skupina dětí, které spolu trénují již čtvrtým rokem a na výsledcích je to znát. Pokud děti vydrží, máme za to, že se budou pravidelně umísťovat na předních místech v rámci ČR.
 
 35 kg  1. místo
 Muhambetali Kuanbaev 1 zápasník
 40 kg
 1. místo
 Tomáš Segeč 7 zápasníků
 56 kg
 1. místo  Zharylgassyn Yeleugali 2 zápasníci
 60 kg
 4. místo  Ludvík Nález 5 zápasníků
 80 kg
 5. místo  Denis Kaleta 6 zápasníků
 

Na fotografii Mistři ČR s trenérem Dušanem Dobiášem. Zleva: Zharylgassyn Yeleugali, Dušan Dobiáš, Tomáš Segeč, v červeném dresu dole Muhambetali Kuanbaev.

Zezulák a Chotaš na turnaji ve Varšavě

 

10. MT im. Stanislava Reda v zápase v. s. seniorů. Turnaje se zúčastnilo kolem 70 závodníků z  Ukrajiny, Běloruska, Slovenska, Česka a Polska.

84 kg, 4. místo Tomáš Zezulák, 9 závodníků

Wojtowiec, Gwardia Warszawa 1 : 3. Celkově soupeř skončil na 2. místě. 1 periodu Tomáš vyhrál 5 : 0, soupeře držel v lopatkové pozici, ale akci nedokázal dokončit a v dalších dvou kolech prohrál, soupeř začal více útočil na nohy a to Tomáš nedokázal uhlídat.

Tsabal, Ukrajina 5 : 0. Pěkné utkání, první periodu Tomáš vyhrál a ve druhé dokonce soupeře položil na lopatky.

Olszewski, Gwardia Warszawa 3 : 1. Se soupeřem již Tomáš zápasil letos na memoriálu J. Klepca v Ostravě a těsně nad ním zvítězil, zde vyhrál obě periody naprosto přesvědčivě.

Plewa, Piast Sieradz 1 : 3. V utkání o 3. místo, první kolo vyhrál soupeř 1 : 0 a druhé kolo Tomáš 1 : 0. Ve 3. kole 1. bod provedl soupeř a vedl. Pak Tomáš po útoku na nohu v 1:20 min vytlačil soupeře na bod. Soupeř pak asi 10 vt. před koncem utkání opět zaútočil, Tomáš to znovu ubránil, ale dostali se na kraj žíněnky a 2 vt. po čase soupeř Tomáše vytlačil. A přesto, že to bylo zcela evidentně po časovém limitu, tak to domácí rozhodčí uznali. Byla to taktická chyba našeho závodníka, že nechal k této situaci dojít, že se nechal zatlačit do defenzívy a že se jen bránil, když vedl.
 
Tomáš přes potíže s kolenem zápasil na turnaji dobře a při vyléčení  kolene a zlepšení fyzické kondice může pomýšlet zcela jistě na lepší umístění.

 

96 kg, 2. místo Vratislav Chotaš, 5 závodníků

Ulyanan, Bělorusko 5 : 0. Fyzicky dobře připravený Vraťa svého soupeře položil na lopatky.

Olszak, Gwardia Warszawa 0 : 3. Celkový vítěz ve váze 96 kg, vítěz letošního  memoriálu J. Klepca v Ostravě, zvítězil přes nemalou snahu našeho závodníka v obou kolech 1 : 0. Vraťa  se snažil, útočil a dvakrát zabral nohu soupeře, ale ten se dokázal ubránit.

Bartezak, Piast Sieradz 5 : 0. Po útoku na nohu nasadil Vraťa soupeři klíč na nohu a záběr dokončil na lopatky.

Humenyuk, Ukrajina. 3 : 0. První kolo skončilo 0 : 0 a výhodu záběru nohy v klinči mněl soupeř. Vraťa záběr ubránil a ještě přešel za soupeře. Kolo vyhrál. Ve druhém se soupeř snažil, ale Vraťa při jednom ze svých útoků zabral nohu soupeře a vytlačil ho na bod. Soupeř již neměl dost sil, aby získal potřebný bod a výsledek otočil.

Vraťa zápasil na turnaji velmi dobře, věřil si a doufám, že 2. místo bude pro něho povzbuzením do dalšího tréninku.

Milan Hemza

     

 Na fotografiích v červených dresech vlevo Tomáš Zezulák, vpravo Vraťa Chotaš

 

 

Ostrava - Evropské hlavní město kultury 2015

 

Dne 2. září 2010 se zástupci našeho oddílu zúčastnili štafetového běhu na podporu města Ostravy, která bojovala s Plzní o získání titulu "Evropské hlavní město kultury 2015". Štafetu běželi naši zápasníci, kteří mají trvalé bydliště v městském obvodu Ostrava - Jih: reprezentant Vraťa Chotaš s našimi telntovanými dětmi Matoušem Vondálem, Ivetkou Dohnalovou a Vojtou Piskořem.
 
 
     

 

Více fotografií zde.

VC Brna a VC Třince


V sobotu 23. října 2010 se v Třinci a v Brně uskutečnily velké ceny v zápase řecko-římském, resp. volném stylu.

 

Do Třince odcestovala s trenérem Milanem Slončíkem pětičlená vítkovická výprava. Mezi 186 účastníky z 25 oddílů a 5 států se dokázal prosadit na medailové umístění pouze Omar Rakhmet ve váze do 30 kg v kategorii přípravek ročník narození 1999 a 2000 a obsadil 2. místo. V jeho kategorii zápasilo 11 zápasníků.

Výsledky

 přípravka 30 kg
 2. místo
 Omar Rakhmet
 11 zápasníků
 přípravka 30 kg 7. místo Abdul Kairzhan 11 zápasníků
 přípravka 30 kg 11. místo Nuriman Kaliev 11 zápasníků
 přípravka 45 kg 7. místo Halit Kuanbaev 10 zápasníků
 junioři 74 kg 6. místo Marek Barva 12 zápasníků

 

Do Brna odcestovala s trenérem Milanem Hemzou čtyřčlenná vítkovická výprava. Mezi 136 účastníky z 21 oddílů a 6 států se dokázali prosadit ve váze do 57 kg v kategorii mladších žáků Zharylgassyn Yeleugali a ve váze do 44 kg v kategorii mladších žákyň Yvette Dohnalová, kteří shodně obsadili 2. místo.


Výsledky

 ml. žáci 40 kg 
 4. místo
 Tomáš Segeč 7 zápasníků
 ml. žáci 40 kg  6. místo Muhambetali Kuanbaev 7 zápasníků
 ml. žákyně 44 kg 2. místo Yvette Dohnalová 8 zápasnice
 ml. žáci 57 kg 2. místo Zharylgassyn Yeleugali 4 zápasníci