Vítkovičtí zápasníci rázně vykročili za obhajobou titulu

Written by Roman Piskoř

Dne 22. 3. 2008 proběhlo v Teplicích 1. kolo nejvyšší soutěže v zápase volný styl. Vítkovičtí volnostylaři obhajují v letošním roce titul Mistra ČR a v Teplicích se jim podařilo zvítězit.

Letošní 1. ligu v zápase volný styl zápasí 5 družstev, která se mezi sebou utkají v pěti kolech a jednotlivé body za vítězství se sčítají do tabulky. Družstvo s nejvíce body se stane Mistrem pro rok 2008. Proti loňskému roku (kdy se zápasilo tři kola základní a jedno finálové) to znamená, že k jednotlivým utkáním musíme nastupovat v nejsilnější sestavě. Nám se bohužel do Teplic v nejsilnější sestavě nepodařilo odcestovat. 

Chyběly nám dvě hmotnostní kategorie, což znamenalo hned na začátku dohánět ztrátu deseti bodů. Při vážení jednotlivých družstev jsme s klukama odhadovali, že bychom mohli obsadit 3. příčku. Hned v prvním kole jsme byli nalosovaní proti Teplicím (našim největším soupeřem v boji o titul). Po vyrovnaném utkání jsme zvítězili 23 : 19. Po této výhře se kluci naladili na vítěznou vlnu a postupně porazili Bohemians Praha, Sokol Hradec Králové a Hellas Brno. I když výsledkově to vypadá, že jsme zbývající družstva porazili rozdílem třídy, není tomu tak, protože naše vítězství se zrodilo vždy po vyrovnaných soubojích v jednotlivých hmotnostních kategoriích, kdy se našim borcům podařilo vyhrát. V 2. kole, které se uskuteční 26. 4. v Ostravě, může být vše jinak. Z jednotlivců těžko někoho vyzvednout. Nikdo nezklamal, všichni odvedli na žíněnce to, na co v současné době mají. Jisté body sbíral tradičně Sergej Aksenov, prosazovat se začíná junior Vraťa Chotaš a pěkné utkání odzápasili Dušan Dobiáš, Pavel Sztwiertnia, Jiří Irain, Martin Hložanka a Jan Stapaj. Výkony našich kluků jsou zároveň pozvánkou na Mistrovství ČR mužů a kadetů, které pořádáme ve dnech 29. a 30. 3. 2008 v tělocvičně SPŠEI Ostrava (vedle Čapkárny). Představí se zde špička volného stylu ČR a my budeme chtít své postavení v ČR potvrdit.

Výsledky:

TJ Sokol Vítkovice : TJ Glaverbel Czech Teplice            23 : 19

body: Stapaj 5, Aksenov 5, Irain 5, Chotaš 4, Sztwiertnia 3, Hložanka 1

 

TJ Sokol Vítkovice : Bohemians Praha                            25 : 16

body: Stapaj 5, Aksenov 5, Hložanka 5, Dobiáš 5, Irain 3, Sztwiertnia 1, Chotaš 1

 

TJ Sokol Vítkovice : TJ Sokol Hradec Králové               24 : 12

body: Stapaj 5, Hložanka 5, Irain 5, Aksenov 3, Sztwiertnia 3, Chotaš 3

 

TJ Sokol Vítkovice : TJ Hellas Brno                                25 : 10

body: Stapaj 5, Aksenov 5, Irain 5, Sztwiertnia 3, Chotaš 3, Dobiáš 3, Hložanka 1

 

Tabulka po 1. kole

1.   TJ Sokol Vítkovice                     8 bodů

2.   TJ Glaverbel Czech Teplice        6 bodů

3.   TJ Hellas Brno                            3 body

4.   Bohemians Praha                        3 body

5.   TJ Sokol Hradec Králové           0 bodů